Nieuws FysioFit Zumba

Bewegen

Bewegen is gezond en helpt bij afvallen. Hoe meer spierweefsel je kweekt, hoe meer calorieën je verbrandt. De grote nadruk bij afvallen ligt echter op minder eten. Meer bewegen en hetzelfde blijven eten is geen oplossing bij overgewicht.

Je moet wel heel actief zijn om op die manier kilo’s kwijt te raken. Voor het verbranden van 1 kilo lichaamsgewicht moet je ongeveer 7000 kilocalorieën verbranden. Dat staat gelijk aan meer dan 25 uur wandelen!

Beweeg 60 tot 90 minuten

Volgens de Nederlandse norm voor gezond bewegen zou elke volwassene ten minste 5 dagen van de week gedurende ten minste 30 minuten lichamelijk actief moeten zijn. Kortom, op zeker 5 dagen minimaal een halfuur bewegen.

Deze norm is opgesteld om het risico te verminderen op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Om op gewicht te blijven, is nog meer inspanning nodig dan een halfuur: zeker 45 tot 60 minuten per dag. Om terugval na het afvallen te voorkomen, is het zelfs aan te raden 60 tot 90 minuten matig intensief te bewegen.

Bewegen is bijvoorbeeld zweten in de sportschool. Het kunnen echter ook dagelijkse bezigheden zijn. Denk aan alles wat je hart sneller doet kloppen, bijvoorbeeld:

  • wandelen op een pittig tempo
  • fietsen op een pittig tempo
  • traplopen
  • tuinieren

Hoeveel verbrand je?

Met de activiteitentabel hieronder kun je berekenen hoeveel calorieën je met welke activiteit verbrandt. (aantal calorieën per kilo lichaamsgewicht per uur)

Activiteitentabel voor volwassenen

activiteitentabel